Videobellen? 5 tips om goed voor de dag te komen

Bijgewerkt op: 9 feb. 2021


Zoom, Skype, Facetime, What’s app. Wie gebruikt het in deze tijd niet? Zakelijk, voor een sollicitatiegesprek of vrijmibo of gewoon om met je vrienden of familie bij te kletsen. Videobellen is een onderdeel van onze dagelijkse contacten. En juist daarom is een stukje bewustwording even goed. Want hoe zit jij achter de camera? Heb jij enig idee van hoe je overkomt op een ander? Niet in de ijdele zin van het woord, maar de indruk die je achterlaat via je scherm? Want laten we eerlijk zijn, een oordeel is snel geveld. Ook op video. Dus hang je de hele dag lamlendig over je computer. Zorg in ieder geval dat je goed voor de dag komt zodra de camera loopt. Want pas dan verschuift de aandacht zich naar de inhoud van je communicatie. Een vijftal tips:


1. Zorg voor licht op je gezicht.

Natuurlijk licht van voren werkt het allerbest. Je huid werkt helderder en gelijkmatiger. Test het maar eens met je telefoon. Je zal zien dat je ogen er meer uit springen (denk aan het belang van oogcontact) en dat het flatteert. Bij licht van achteren blijft er snel alleen een onduidelijk silhouet van je over of het licht reflecteert juist op iemand anders scherm. Half licht kan voor rare schaduweffecten zorgen die je juist weer vermoeider laten lijken. Het makkelijkste is om je computer precies voor het raam te zetten. Zorg er dan voor dat het licht recht in je gezicht schijnt. Mocht je nu geen natuurlijk licht tot je beschikking hebben, zet dan een lamp achter je laptop recht voor je gezicht.


2. Kies de juiste invalshoek

In cameraland is het een soort ongeschreven regel. Houd je camera altijd op ooghoogte óf hoger. Het voorkomt niet alleen het dubbele kin effect, maar ook dat iemand recht je neusgaten in kijkt. Zet je laptop gewoon op een stapel (kook)boeken of tijdschriften. Echt, de juiste invalshoek maakt een groot verschil.


3. Extra aandacht voor je huid

Hoeveel aandacht besteed jij aan je huidverzorging? Op camera worden slechte gewoonten namelijk uitvergroot. Voor de vrouwen onder ons, maar eigenlijk ook voor de mannen geldt dat een getinte dagcrème kleine wonderen kan verrichten. De kleine pigmentdeeltjes die hierin zitten, zorgen op beeld voor een gelijkmatigere teint. En anders kan wat poeder of een lichte foundation geen kwaad. Vergeet ook niet je lippen. Droge of gesprongen lippen vallen nu extra op, dus vet ze even in of gebruik een lippenbalsem van tevoren. Leuk weetje, Zoom heeft een “touch up my appereance” functie. Een handige filter die je kunt inschakelen om je huid tre egaliseren. Subtiele lijntjes en donkere kringen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

4. Wees je bewust van de camera

Voorbereiding is het halve werk. Als je de camera tijdens je conversatie als spiegel gebruikt om je haar te fatsoeneren of een pukkel te bestuderen leidt dit heel erg af. Vergeet niet dat je continue in beeld bent. We kennen inmiddels allemaal de filmpjes wel van mensen die tijdens een videocall met computer en al naar de wc gaan. Erg grappig. Maar dit geldt dus ook als je het gesprek even niet zo interessant vindt en je stiekem op je telefoon gaat scrollen. Mensen zien alles op beeld.


5. Je achtergrond doet ertoe

Het allerbeste is een simpele witte achtergrond. Dus het liefst geen prullaria, volle keukens met afwas of intelligente boekenkasten. Nu is ons huis natuurlijk geen vergaderzaal, maar als je even goed nadenkt, dan zal je zien dat de de ene plek of kamer zich er meer voor leent dan de ander. Tijdelijk iets verwijderen werkt ook goed. Als de achtergrond maar schoon en georganiseerd is.


Ook je kleding doet ertoe. Hiervoor geldt hetzelfde, voorkom afleiding. Kies voor effen kleuren en zorg dat je er verzorgd uitziet. Of beter gezegd, “geschikt” voor het gesprek. Dus liever geen casual hempjes of diepe decolletés bij zakelijke gesprekken. Want wees eerlijk, die trek je op je werk ook niet aan.


Communicatie is niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Dus als je deze tips combineert, heb je kans dat jij en je boodschap wat beter overkomen op scherm. En vind je dit allemaal te ingewikkeld. Pak dan als het kan maar gewoon de telefoon.

120 weergaven0 opmerkingen